Åpent brev til byrådsleder og kulturbyråd

8. september kom Bergen kommune med ytterligere innstramninger i koronatiltak, og har nå redusert maksimalt antall publikum til femti personer i ti dager. I dette oppropet ber kulturlivet om at perioden ikke forlenges, at kulturlivet tas med på dialog i forbindelse med fremtidige tiltak og at det gås i gang med å finne en bedre måte å differensiere mellom arenaer.

Åpent brev til byrådsleder Roger Valhammer og byråd for kultur, mangfold og likestilling Katrine Nødtvedt.


8. september kl 18 gikk dere ut med dramatiske smittevernstiltak for å demme opp for den alvorlige situasjonen byen vår befinner seg i. Absolutt alle må være med og bidra på dugnaden, kulturlivet inkludert. Trygghet og sikkerhet mot smitte for vårt publikum er selvsagt helt avgjørende for kulturlivet. Vi stiller oss bak at smitten nå må slås ned.

Vi tar til orientering at vi må begrense publikum til femti personer i ti dager fremover, men vil be om at man går i dialog med oss om videre tiltak og at kommunen går tilbake til å følge de nasjonale begrensningene etter disse ti dagene. Tiltakene rammer flere kulturarrangører hardt, en bransje som allerede er sterkt påvirket av nasjonale restriksjoner. Det oppleves som urimelig da ingen til dags dato har blitt påvist smittet på kulturarrangement i Bergen. Denne bransjen har ikke bare levert på smittevern, men faktisk gått langt lenger for å ta vare på sitt publikum på en trygg og sikker måte. Egne beredskapsplaner, korrespondanse med alle besøkende, fullt fokus på avstand og hygiene, vi vasker hvert eneste sete mellom hvert arrangement, vi har egne smittevernvakter, vi sluser publikum inn og ut i mindre grupper, vi har oversikt over alles bevegelser i lokale og står fullt og helt ansvarlig for sikkerheten til de vi inviterer inn. 10-dagers-grensen har påvirkning utover hele høsten, og flere aktører opplever allerede nå at billettsalget fremover er stoppet opp som følge av usikkerheten.

Vi er mer enn gjerne med på den viktige dugnaden, noe vi har vist i et halvt år allerede. Men det har ikke vært noe form for kommunikasjon mellom kommunen og de ulike arenaene i forkant av de nye tiltakene 8.sept. Imidlertid forventer vi nå bedre dialog med kommunen og at det differensieres mellom ulike aktører og arenaer. Det er et paradoks at samme regler skal gjelde for store arenaer som Grieghallen og Forum som for mindre arenaer som Lille Scene på DNS. Det må gjøres stedsspesifikke vurderinger av størrelse og volum. Antall publikum vi kan ta imot må stå i forhold til størrelse, areal og reelle smitteverntiltak på det enkelte sted. Vi tror at ved å snakke sammen kan vi skape en større forståelse for hvordan vi arbeider med smittevern og hvordan vi kan bidra til å hindre smittespredning fremover.

Svært mange av byens kulturaktører har valgt å fortsette og produsere og ta risiko, selv om publikumskapasiteten allerede er redusert til en brøkdel. Vi har likevel valgt å fortsette arbeidet, valgt å øke bemanningen og antall arbeidstimer, til tross for en manglende økonomisk bærekraft. Dette gjør vi fordi vi mener at publikums mulighet til møte med kunsten er en viktig ivaretakelse av vårt samfunnsoppdrag.

Mvh
Bjarte Hjelmeland
Solrun T Iversen
Linda Børnes
Frank Nes
Sølvi Rolland
Olav Munch
Haavard Monsen
Stefan Larsson
Mary Miller
Bernt Bauge
Olav Mackenzie
Thomas Digervold
Jørn Kvist
Charlotte Spurkeland
Anders Beyer
Laila Melkevoll
Ole Tobias Lindeberg
Annabelle Bonnéry
Sven Åge Birkeland 
Axel Wieder 
Simon Kirkbride
Ivar Vogt 

Bilde: Oddgeir Øystese, NRK Vestland

Bilde: Oddgeir Øystese, NRK Vestland

Brevet er omtalt i en rekke medier:

Bergens Tidende

NRK Vestland

Bergensavisen

Kultur Plot