Bergt Bauge er administrerende direktør i Bergen filharmoniske orkester. Under koronakrisen fyller de en virtuell Griegsal hver eneste dag.
Les mer om hvordan det står til med Harmonien i dette intervjuet med Bernt fra hjemmekontoret.
Hvordan står det til med BFO?
- Jeg får vel svare slik mange av oss gjerne svarer som enkeltmennesker; Takk, bra, men likevel ikke helt bra. Så lenge musikerne ikke kan møtes og spille som fullt symfoniorkester for et levende publikum, er ikke BFOs grunnleggende interesser og eksistensberettigelse vis a vis samfunnet fullt ut ivaretatt. Og vi slikker jo fortsatt de mentale sårene etter å ha måtte avlyse en rekke konserter og turneer som vi hadde lagt svært mye arbeid i å få til og som vi hadde gledet oss enormt til. Men vi har jo nå iverksatt en digital strategi som vi håper vil bære orkesteret og pulikum gjennom krisen. Vi er godt i gang med vår nye digitale konsertserie Close up - at a distance, samtidig som vi som institusjon og publikum drar stor nytte av at vi allerede er meget godt etablert i det digitale rommet med vår strømmetjeneste Bergenphilive.
Hvilke utfordringer har dere støtt på, og hvordan har dere løst disse?
- Utfordringene er mangfoldige. Smittevernhensynet går naturligvis foran alt annet, og det legger store begrensninger på hvor mange musikere som kan øve og spille sammen i Griegsalen. Vi starter derfor opp med kammergrupper og utvider besetningen etterhvert som vi vinner erfaring med hvordan smittevernet fungerer, samtidig som det er vesentlig at så mange av musikerne som mulig får spilt og utøvet sin profesjon. Vi har etablert strikte sikkerhetsprosdyrer for all aktivitet i Grieghallen i denne perioden, som det er maktpåliggende at alle medvirkende forstår og følger, og som setter nye krav til implementering og oppfølging i produksjonsapparatet. Omstillingen til kun digital produksjon og formidling - "Mediehuset Harmonien" - innebærer også i seg selv nye måter å planlegge og organisere aktivitetene på.
På hvilken måte blir kunsten utfordret av korona?
- For BFO som primært er et symfoniorkester, innebærer korona at vi må legge det symfoniske repertoaret på vent og istedetfor fokusere på repertoar for mindre besetninger, kammermusikk for 2, 3, 4 og opp til 8 musikere de første to ukene. Så vil vi i mai måned gå løs på musikk for besetninger på 15-20-25 musikere med sjefdirigenten i spissen. Alt dette er utfordrende for den enkelte musiker, men det gir nye erfaringer og er videreutviklende, og for publikum vil det forhåpentlig også vise andre sider ved orkesteret enn ordinært i Griegsalen. Samtidig produserer vi egne digitale formidlingsprogram til barn og unge inkl skolene, og forhåpentlig får vi også til særskilte program for eldre- og sykehjem.
Kunsten i seg selv utfordres jo primært ved at formidlingen til publikum kun skjer digitalt og ikke gjennom levende møter i et akustisk ufiltrert miljø. Men jeg tror jo at også våre strømminger vil kunne gi gode publikumsopplevelser. Slik sett er jo håpet at vår nye konsertserie vil bygge bro over til en ny-gammel normaltilstand som vi håper vil komme om ikke alt for lenge.
Fra anmeldelse av digital konsert i Bergens Tidende.
Hvor mange seere har dere hatt på BergenPhilLive?
- Antall strømminger har økt ganske voldsomt gjennom de siste ukene, og allerede nå har vi registrert over 200.000 strømminger så langt i år. Med tanke på at vi for hele fjoråret kom opp i 135.000 (i seg selv en stor økning fra året før), sier dette ganske mye om interessen der ute og muligheten for å nå også et nytt publikum. Vi fyller jo faktisk en virtuell Griegsal hver dag nå. Så er vi i stigende grad oppmerksomme på det potensialet som kan ligge i en mulig inntektsstrøm her, men det er ikke gjort over natten å etablere nye forretningsmodeller som er bærekraftige.
Hvordan opplever de ansatte det som skjer?
- Det var jo gjennom den første tiden etter nedstengningen av Grieghallen naturligvis stor usikkerhet og også engstelse for konsekvensene av nedstengningen. Etter en serie interne drøftinger samlet vi oss altså om denne digitale strategien, og jeg tror det nå er stor grad av lettelse i organisasjonen over at spørsmålet om permitteringer inntil videre er lagt på hyllen. Og musikerne klør jo etter å komme inn i samspillsituasjoner igjen, og ikke bare måtte øve på sine hjemmekontor. For ledergruppen, administrasjonen forøvrig, markeds- og produksjonsapparatet har det for manges vedkommende vært krevende og arbeidssomme uker med mange nye problemstillinger å ta tak i, og der alle møter skjer på zoom og teams. Jeg tror samtidig vi alle nå kjenner ekstra mye på privilegiet det er å få lov til å arbeide i en kulturinstitusjon med såvidt sterk og trygg forankring i det offentlige og i samfunnet som sådan, og med gode private støttespillere i ryggen.
Hvilke varige endringer vil koronakrisen føre til for BFO?
- Det er selvfølgelig ennå vanskelig å si noe veldig konkret om. Og mye er avhengig av at krisen ikke blir veldig langvarig. Men gitt at vi forsiktig kanskje kan åpne opp igjen for akustiske konserter til høsten i en eller annen skala, tror jeg vi faktisk vi også kan få med oss noen positive erfaringer av varig verdi for institusjonen og for publikum. Det går både på repertoarutvikling og kunstnerisk utvikling av orkesteret, på digital formidling og forretningsutvikling, og på organisasjonsmessig samarbeid og intern samhandling.
Bilde: Oddleiv Apneseth